Włącz czekoladę na stałe do swojego domowego menu

Rozpływająca się w ustach czekolada kusi wyjątkowym smakiem. Jej słodkiemu urokowi ulegają nawet najbardziej zaprawione w dietetycznych bojach osoby. Większość z nas mylnie utożsamia czekoladę jedynie z deserami. Jak się okazuje, z powodzeniem można łączyć ją łączyć również z potrawami wytrawnymi. Doskonale sprawdzi się ona w serwowanych na co dzień w domu zupach, przekąskach, a nawet daniach mięsnych. Niech przekonają Cię o tym nasze czekoladowe inspiracje!

Czekoladowe inspiracje dla miłośników mięsa

Wszystkich miłośników czekolady i mięsa zachwyci wiadomość, że oba te produkty doskonale się uzupełniają. Pod warunkiem, że zostaną odpowiednio dobrane. Zdaniem mistrzów kuchni, do każdego rodzaju czekolady najlepiej pasuje inny typ mięsa. Przykładowo – z gorzką czekoladą świetnie komponuje się mięso kaczki, wołowina oraz wieprzowina. Biała czekolada lepiej sprawdzi się z delikatniejszym drobiem, królikiem, a także rybami. Połączenie czekolady i mięsa to kombinacja, która uświetni każdą wykwintną kolację. By zaskoczyć swoich gości, możesz zaserwować im wyborną zapiekaną pierś z kaczki w sosie czekoladowym, podawaną z ziemniakami lub duszoną w czekoladzie wołowinę z warzywami. Dla amatorów podrobów polecamy czekoladową inspirację rodem z najlepszej restauracji – trufle czekoladowe z pasztetu z gęsich wątróbek oraz krem.

Poranne kulinaria w słodkiej odsłonie

Czekolada bogata jest w kofeinę – substancję pobudzającą, która o poranku ma szczególne znaczenie dla funkcjonowania organizmu i naszego samopoczucia. By mu jej dostarczyć, warto zaczynać dzień od pożywnego śniadania z dodatkiem ulubionej czekolady. Świetnie pasować do niej będą tradycyjne kulinaria, serwowane rano w wielu polskich domach. Wśród czekoladowych inspiracji polecamy przede wszystkim naleśniki z gorzką czekoladą, świeżą miętą i owocami, mleczno-czekoladową owsiankę z orzechami oraz świeżo wypiekane rogaliki nadziewane kostkami czekolady. Na drugie śniadanie zabrane do pracy lub szkoły przygotuj z kolei energetyczne batony czekoladowe. Efektownie poszerzaj swoje kulinaria eksperymentując z dodatkami – do zdrowej przekąski pasować będą również suszone owoce, daktyle oraz ziarna dyni i pini..

Imprezowe inspiracje z czekoladą

Przekąski to nieodłączny element każdego domowego przyjęcia. Jeśli znudziły Ci się klasyczne koreczki i paluszki, odkryj czekoladowe inspiracje, którymi zaskoczysz swoich gości. Czekolada to niezwykle wdzięczny produkt, który nada wyjątkowego charakteru banalnym z pozoru przystawkom. Z jej pomocą stworzysz oryginalne frytki z cukinii lub dyni, maczane w sosach czekoladowych, kruche paluszki ze słodkim nadzieniem, a nawet owocowe szaszłyki oblane czekoladą i posypane tymiankiem, który idealnie do niej pasuje. Serca najmłodszych uczestników imprezy podbiją lizaki, nadziewane kremem czekoladowym i ozdobione kolorową posypką. Serwis kulinarny „W Kuchni z Wedlem” fanom kuchni meksykańskiej poleca z kolei tortille z kurczakiem i tradycyjnym dla tego kraju czekoladowym sosem mole. Atmosferę spotkania podgrzeje smaczny krem z białych warzyw z serem pleśniowym i białą czekoladą.

Gotowa do kulinarnych eksperymentów w domu? Daj się ponieść czekoladowym inspiracjom i przygotuj wspólnie z rodziną lub znajomymi pyszne dania w niebanalnym wydaniu.

Napisz Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *